Visste du att:


Hälsa och motion
//Av: Anders Sandberg på Oxfords Universitet, används med tillstånd.

Inledning

Att skaffa sig en god hälsa och grundkondition är viktigt för ett mermänskligt liv, eftersom de ger mer energi till andra aktiviteter och minskar risken för sjukdomar och skador. Trots allt är livsförlängning inte speciellt lyckat om man inte har ork att njuta av sitt liv, och det är onödigt med att förspilla sin tid med infektioner och förkylningar som inte går över när man kan göra annat.

Syftet med detta kapitel är att motivera till att bygga upp en bra grundhälsa, grundkondition och kroppslig självbild snarare än att gå in på de praktiska detaljerna. Det finns massor med bra information och böcker om hur man skaffar sig hälsa och motion, denna text försöker motivera dig att använda dem.

Att skaffa sig hälsa och kondition behöver inte vara jobbigt, tidskrävande eller dyrt, det är egentligen ganska enkelt. Tyvärr kräver det en viss ansträngning och i vår bekväma kultur föredrar många att önska sig hälsa istället för att skaffa sig den. Det finns inget mirakelpiller som ger hälsa och styrka, och även om kanske en dag något sådant blir möjligt så bör vi ta hand om våra kroppar idag, inte i morgon ­ för då kan det vara för sent.

Många har avskräckts från alla former av fysisk verksamhet på grund av dåliga erfarenheter från skolgymnastiken, och den vida spridda myten att fysisk styrka och intelligens inte går att kombinera ­ man kan vara en intelligent person eller en idrottare, men inte båda delarna. Detta är naturligtvis helt fel, men tyvärr har detta satt sig i mångas självbilder.

Vi inbillar oss att vi är på ett visst sätt (starka, smarta, klumpiga, kreativa, uttåliga etc.) och har svårt att se på oss själva med objektiva ögon. Dessa självbilder är ofta negativa, resultatet av negativ kritik både från oss själv och andra som vi accepterat som sanningar om hur vi verkligen är. I själva verket är mycket av våra självbilder överdrifter och generaliseringar: bara för att jag känner mig klumpig så är jag inte alltid klumpig, och de flesta är betydligt bättre på många områden än de vågar inse. Och även om självbilden skulle råka vara sann kan den och sakernas tillstånd förändras: vi är flexibla varelser som kan utveckla oss vidare.

Det är förvånansvärt enkelt att förändra sin självbild och hur andra ser oss. Ett exempel är de experiment som Harry Lorrayne gjorde i ²Dress for Success²: han lät olika personer klä sig olika och studerade hur de bemöttes och uppförde sig. Resultaten visade att det kunde bli märkbara skillnader bara genom att ändra detaljer i klädstilen! Med tanke på hur mycket av vår självbild vi baserar på andras reaktioner (både medvetet och omedvetet) så antyder det här att det går att radikalt ändra hur man ser på sig själv med relativt enkla medel.

För att skaffa sig en verkligt bra hälsa och kondition måste man göra sig av med en massa missuppfattningar om vad man kan och inte kan göra.

Det är nyttigt att skaffa sig kännedom om sin egen kropp: hur den fungerar, vad den klarar, hur den känns när du mår bra, när du är stressad eller när du är ur gängorna. Läs gärna på lite om medicin och näringslära ­ man kan visserligen använda sin kropp utan att veta något om hur den fungerar, men förstår man det kan man använda den bättre och åtgärda fel enklare. Prova att tänja dina gränser (utan att ta onödiga risker, förstås), både för att finna dem och se hur tänjbara de är. Genom att lära känna kroppen kan man leva ett effektivare och sensuellare liv.

Motion

Motion och idrott är inte samma sak. Idrott är en specifik aktivitet (ofta med regler) man ägnar sig åt för att den är rolig, medan motion är till för att förhöja hälsan. Därför ska man inte tro att man måste idrotta för att få motion om man nu blev avskräckt i skolan. Naturligtvis kan idrott vara motion, och vice versa.

Det enda sättet att bygga upp sin kondition är att använda musklerna, lungorna och hjärtat. Hur de används kommer att påverka vilken sorts kondition man får, hur mycket de används påverkar hur mycket kondition man bygger upp.

Ett bra sätt att bygga upp en grundkondition är att lägga sig till med nyttiga vanor. Ett förslag är att inleda dagen med morgongymnastik och kanske avsluta med lite kvällsgymnastik. Andra nyttiga vanor är:

  • Inte ta hiss eller rulltrappa om det är mindre än (säg) 3-4 våningar.
  • Gå av på buss- eller tåg-stationen innan den station man ska till och gå resten av vägen.
  • Varje gång det är ett reklaminslag på tv, gör tio armhävningar, situps eller något liknande.
Fördelen med att skaffa sig nyttiga vanor är att efter ett tag blir de självförstärkande; dessutom är motion aningen beroendeframkallande (eftersom den dels frisätter olika hormoner, dels gör att man känner mycket tydligare när man borde motionera).

Kampsporter och kampkonster är värda att undersökas av transhumanisten. Förutom självförsvarsdelen, vilken kan vara nog så nyttig om man planerar ett långt och händelserikt liv, så har de oftast nyttiga psykologiska effekter. Dels består dessa i olika mentala tekniker som lärs ut, dels medvetandet om att man faktiskt kan klara av farliga situationer med ett klart sinne. Det senare har en enorm effekt på självförtroendet, och påverkar ens liv positivt på många områden.

Att välja rätt stil av kampkonst är mycket individuellt. Det bästa är att titta på hur träningen går till och försöka bedömma hur väl filosofin, läraren, pedagogiken och svårighetsgraden passar en själv. Se rec.martial-arts FAQ för en genomgång av olika kampkonster och hur man bör gå tillväga.

Diet

På samma sätt som att man kan skaffa en god kondition rätt enkelt och billigt kan man förbättra sin hälsa via dieten enkelt och utan en massa komplicerade dieter. Det är viktigt att skilja mellan en hälsosam diet och bantning: en bantare försöker gå ned i vikt snarare än må bra.

Grundråden är: ät mindre, ät hälsosamt, variera. De flesta har nog en hyfsad uppfattning om vilken mat som är nyttig.

Dietböcker, framför allt de som blir storsäljare, har skrämmande ofta fel om olika saker. Det förekommer elementära medicinska misstag eller ren pseudovetenskap, och även om slutsatserna ofta är vettiga baseras de på felaktiga grunder. Det är viktigt att ta sådana böcker med en nypa salt (skeptiskt tänkande), framför allt de som med stor energi föreslår radikala metoder och vars anhängare verkar osedvanligt fanatiska.

Hur är det med vitaminpiller och andra tillägg? De gör sällan någon skada annat än i plånboken; en varierad diet brukar innehålla tillräckligt av de vitaminer, mineraler och andra substanser man behöver, och överskott av vattenlösliga vitaminer försvinner med urinen. Däremot kan de vara nyttiga om man gör stora svängningar i sina matvanor (t.ex. tvingas leva på Coca Cola och smörgåsar i en vecka på grund av ett projekt). Det finns en hel del intressant forskning om hur kost-tillägg kan vara nyttiga, men i allmänhet kan man få samma ämnen mycket billigare genom att äta rätt.

Slutligen finns det radikala metoder som kalorirestriktion, där man medvetet lägger om dieten för att påverka kroppen. De kräver mer ansträngning än att bara äta rätt, och bör genomföras först efter att man lärt sig styra sin diet hyfsat.

Nätreferenser

Det finns hur mycket information som helst om hur man bygger upp sin hälsa. Här är några användbara resurser från internet:

John Walker, 1995, The Hackers Diet ­ How to lose weight and hair through stress and poor nutrition , http://www.fourmilab.ch/hackdiet/ En lättilgänglig genomgång av hur man bygger upp en bra diet och kontrollerar sin vikt, skriven av en hacker för hackers.

rec.martial-arts FAQ, http://www.cis.ohio-state.edu/hypertext/faq/usenet/martial-arts/faq/top.html Frågor och svar om kampsporter och kampkonster.

rec.martial-arts Newbie Guide, http://www.cis.ohio-state.edu/hypertext/faq/usenet/martial-arts/newbie-guide/faq.html Om vad man ska tänka på innan man börjar med kampkonster.

Fitness FAQ, http://www.cis.ohio-state.edu/hypertext/faq/usenet/misc-fitness/top.html Frågor och svar om motion.

Dieting FAQ, http://www.cis.ohio-state.edu/hypertext/faq/usenet/dieting-faq/top.html Frågor och svar om bantning och näringslära.

Getting Fit Your Way: A Self-Paced Fitness Guide, Maryland Department of Health and Mental Hygiene Maryland Army National Guard, http://www.social.com/health/cic/general/getfit.html Hur man bygger upp sin kondition.

Eating for LIFE, National Cancer Institute, NIH Publication No. 88-3000, http://www.social.com/health/cic/food_nutr/eatlife.html Råd om hälsosammare ätande.


People are dying healthier now.

When I started bodybuilding I realized immediately that I had ultimate authority over my body and its appearance, and I loved that sense of power. You are what you wish to be.
Laura Creavalle


Upp
Ingen tävling just nu...

Tävling
Pluggis innehåller 1010 länkar i 33 olika kategorier. Bokmärk
Fråga biblioteken - Flera hundra bibliotekarier finns redo för att hjälpa dig (kostnadsfritt) hitta bra informationskällor, tipsa om litteratur och webbsidor samt att ge vägledning i informationssökning via chatt eller e-post!
-Alla är välkomna att ta hjälp.

Öppet: vardagar kl. 10.00-21.00 och lördag-söndag kl. 13.00-17.00.
Fråga biblioteket.se
Lärarinfo | Samarbete | Cookies | Press | Kontakt | Admin | © 2006-2021 Pluggis.nu

Sponsrade länkar
Radiolinker.com